Organski glistenjak sa ranča Jablan

10.03.2020. | 10:40
Organski glistenjak sa ranča Jablan

Milan Milenković automehaničar iz Surdulice zaljubljenik u prirodu, vlasnik je ranča Jablan u selu Dugi Del. Detinjstvo provedeno kod babe i dede dok su roditelji bili na privremenom radu u Nemačkoj priroda, biljke, životinje ostavili su trag ljubavi za ceo život

Milan Milenković automehaničar iz Surdulice zaljubljenik u prirodu, vlasnik je ranča Jablan u selu Dugi Del. Ljubav prema prirodi urezana je od ranog detinjstva u Milanovom srcu. Detinjstvo provedeno kod babe i dede dok su roditelji bili na privremenom radu u Nemačkoj priroda, biljke, životinje ostavili su trag ljubavi za ceo život.
Kupovinom kampera 2004. godine sa suprugom Dušicom za deset godina obišli su skoro celu Evropu i prešli skromnih 120000 km. Inspirisani prirodom često su obilazili ljude koji se ozbiljno bave poljoprivredom.

Obilazak Švajcarske, poseta Bregenske šume ostavila je na nas nezaboravan utisak, priča Milan. Tamo ima 2000 farmi i niko nikome nije konkurencija. Svako od farmera ima svoj specifičan proizvod. Zajedničko za sve farmere je što stajnjak i sav biljni otpad sa svojih poseda prerađuju uz pomoć kalifornijskih glista. Dobijeni glistenjak koriste za potrebe imanja, a višak glista plasiraju zajedno preko zadruge, dodaje Milan.
Putovanje koje je na njih delovalo veoma inspirativno, probudilo želju da naprave ranč na kojem bi proizvodili voće, povrće i jednog dana kupili konja koji će se zvati Jablan. Iste godine kupili su 3 ha zemlje koja nije obrađivana skoro četiri decenije, 8 km udaljeno od Surdulice u podnožju Čemernika, nadomak Vlasine, na nadmorskoj visini od 800 m. Sledeća investicija bila je sprovođenje vode iz potoka koji protiče sa Čemernika, preko sopstvenog vodovoda do imanja. "

Napravili smo akomulacioni bazen, 150.000 litara vode i pustili 300 šarana i 200 pastrmki. Zasadili 650 stabala kruške, 100 lešnika kalemljenog na mečijoj lesi i formirali glistenjak površine 20 kvadratnih metara. Tako smo otpočnemo proizvodnju glistenjaka za sopstvene potrebe" 

Po preporuci agronoma u početku su koristili sredstva za zaštitu bilja, a prihranu kombinovali mineralna hraniva i glistenjak. Milan je dugo razmišljao i krenuo da eksperimentiše i tako je u pojedine redove voćnjaka prekinuo sa dodavanjem ičega sintetičkog. Prskali su rastvorom glistenjaka i vode u odnosu 1:10 i brzo uvideli da nema potrebe za dodavanjem mineralnih hraniva. Došli su do zaključka da se na stablima tretiranim rastvorom glistenjaka nije pojavljivala kruškina buva. I vremenom su redukovali primenu sredstava za zaštitu bilja, a povećali upotrebu glistenjaka.

Uvidevši koristi od primene glistenjaka potražnja poljoprivrednika iz Surdulice i okoline naglo je porasla. Glistenjak sa ranča Jablan je mrvičaste strukture, prijatnog mirisa, za rad nisu neophodne zaštitne rukavice, a svoju primenu nalazi tamo gde strukturu zemljišta treba popraviti, gde biljke zaostaju u rastu, u cvećarsvu, voćnjaku i dr.

U želji da poboljšamo kvalitet glistenjaka krećemo u obilazak i razmenjujemo iskustva sa kolegama iz Evrope. Posebno bih izdvojio farme Superwurm iz Nemačke i Telluris-Medin iz Hrvatske. Ovim obilaskom mnogo smo naučili i dobili brojne pohvale za naš glistenjak, sa ponosom ističe Milan. Kod svih farmera koje su obišli proces proizvodnje traje 6 meseci do godinu dana, a na ranču Jablan pune dve godine.

Dobili smo inovacioni vaučer 2018. godine od Inovacionog fonda i angažovali stručni tim sa Agronomskog fakulteta u Čačku za poboljšanje kvaliteta našeg glistenjaka. Tada dolazimo do saznanja da u 1 gramu našeg glistenjaka ima preko 30.000.000 korisnih mikroorganizama. Zaključujemo da je naš glistenjak deset puta plodniji od najplodnije zemlje na planeti, priča Milan.

Korak po korak došli su da na svom ranču u voćnjacima ne koriste hemijska sredsta. Svakog proleća pored svakog stabla u zasadu pomeraju glistenjak od prošle godine i dodaju novih 5 l na površinu bez okopavanja. U toku vegetacije voće dva do tri puta prskaju rastvorom glistenjaka.
Ovakvom primenom u voćnjaci nemaju korova, a u zemlji ispod glistenjaka ima više vlage, nema bolesti i štetočina. Na našem ranču 2018. godine dostigli smo proizvodnju na 300 kvadratnih metara, registrovali „ Organski oplemenjivač zemljišta – glistenjak Jablan“ ponosno priča Milan.
Proizvod pakujemo u dojpak (doypack) pakovanju od 5 litara koji se može naći u trgovinskom lancu Tempo, kao i u bolje snabdevenim cvećarama.