Malim privrednicima 1,7 milijardi dinara

18.06.2019. | 03:19
Malim privrednicima 1,7 milijardi dinara

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Bespovratna sredstva obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i za nabavku opreme.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava. Program je kombinacija granta koji čini do 20% investicije, dok preostalih 80% čini povoljan kredit Fonda za razvoj. U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30% ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30% investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70% ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava - do 40% ukupne investicije.

Poziv će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25% vrednosti opreme, 70% troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih 5% čini učešće samog preduzeća.

Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.

Izvor: e-kapija/ Serbianmonitor