Huawei uzvraća udarac

18.06.2019. | 03:13
Huawei uzvraća udarac

Od momenta kada je predsednik SAD zabranio prodaju američke tehnologije kineskim kompanijama, tehnološki gigant iz Šenžena i jedan od najvećih globalnih igrača na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove "ratoborne" ekonomske politike.

Prošlo je mesec dana od početka "slučaja Huawei", odnosno otkako je američka administracija povukla prvi očigledni ofanzivni potez u već duže vreme tinjajućem trgovinskom ratu sa Kinom.

Iako se do sada uglavnom govorilo o posledicama koje već jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao, da pretrpi Huawei, sada je, izgleda, došlo vreme za kontraofanzivu.

Kineska kompanija je najavila da od američkog telekomunikacionog konglomerata - kompanije Verizon potražuje, ni manje ni više nego - milijardu dolara!

Huaweijev zahtev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama, na koje polaže prava, a koje Verizon koristi u svom poslovanju.

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (žičana infrastruktura, mrežna oprema, IoT rešenja i dr.), a za koje je Huawei nosilac licence.